80-tals musik

 

80 tals musik

80 tals musik. För många är det just musiken som kännetecknar 80-talet, kanske till och med mer så än kläderna och modet. Men hur var det egentligen? På den här sidan talar vi om de stora höjdpunkterna. 

Superstjärnor som Michael Jackson och Madonna. Världsband som Van Halen, Bon Jovi och Queen. Även svenska stjärnskott som Europe, Ace of Base och Yngwie Malmsteen tog en stor plats i 80 talets musikkultur. Många skulle hävda att 80 tals musik är betydligt bättre än den vi har idag – medan många givetvis skulle hävda motsatsen också.

80 tals pop

Det är svårt att nämna 80 tals musik utan att prata om Michael Jackson. Det var under 80-talet som han ”återföddes” och skulle komma att bli den mest framgångsrika popartisten i historien. Andra artister som var bland de mest populära under årtiondet var Madonna och Whitney Houston. Deras videos spelades konstant på MTV, som var en av de stora kanalerna för musik under 80-talet.

I början av 80-talet släppte Michael Jackson skivan Thriller, som än idag kan stoltsera med att vara den bäst säljande skivan – någonsin. Madonna släppte under åren omkring ett studioalbum som skulle komma att bli det bäst säljande albumet under 80-talet av en kvinnlig artist.

Andra popstjärnor under tiden var:

  • Hall & Oates
  • Prince
  • Tina Turner

80 tals rock

Under 80 talet var det lättare att hålla reda på de musikstilar som fanns, än det är idag. Idag finns väldigt många genrer och gränserna emellan dem kan ibland anses vara suddiga. 80 tals musik är lättare att placera in i ett visst fack, om man så vill.

När det kommer till rock blev glam- och pudelrock väldigt populärt, inte minst i de senare delarna av årtiondet. Band som Europe, Poison och Mötley Crüe trollband en hel värld med sina hits. Svenska Europes låt The Final Countdown skulle komma att bli en av 80-talets största hits. Än idag är det en låt som spelas flitigt i filmer, tv, på radio såväl som på laptops och i smartphones.

Metal

Även mer renodlade metalband rönte stora framgångar under 80-talet. Här kan band som Dio, Iron Maiden, Judas Priest och Motörhead nämnas. Motörhead uppmärksammades särskilt mycket för sina snabba låtar, eller Speed Metal, som det kom att kallas.

80 tals musik – Gitarristerna

Under 80-talet hade några av historiens mest framstående gitarrister sina bästa år i karriären. Här kan till exempel Eddie Van Halen, George Lynch, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen och Steve Vai nämnas. Många aspirerande gitarrister tog inspiration från dessa – och gör det än idag.

jonbar