50 tals kläder

50 tals kläder. En ikon som många direkt kommer att tänka på är Marilyn Monroe, som hade en stor inverkan på årtiondets trender och kultur. Att klä sig enligt 50-talet är inte särskilt svårt, men det krävs att man anstränger sig lite för att få till den rätta känslan. 

Kläderna nedan passar utmärkt som utklädnad på festen. Du som är ute efter 50 tals mode, 50 tals klänningar eller som bara vill en mer autentisk känsla till festen, kan klicka här.

50 tals kläder

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter

50 tals kläder och klänningar

För damer finns det i huvudsak två olika siluetter man brukar tala om när det kommer till 50 tals kläder. Den ena utgörs av en tajt, mellankort kjol medan den andra är i ungefär samma längd, men en klänning och betydligt vidare och luftigare.

50 tals kläder monroe

Vilken du bör välja är helt och hållet en smaksak – båda är lika mycket 50-tal. Ska du på en fest kanske dock en 50 tals klänning är det som drar ögonen till sig mest.

Fördelen med de olika stilarna på 50 talet är att det alltid finns en klänning som passar dig – oavsett vilken kroppsform du har. Om man tycker att man saknar kurvor kan de skapas enkelt med lite hjälp från till exempel bälten och andra accessoarer. Om man istället vill tona ned de kurvor man har, finns det luftigare alternativ som fortfarande är väldigt 50 tal. När det kommer till 50 tals klänningar finns det något för alla.

Accessoarer viktigt för känslan i dina 50 tals kläder

Accessoarer var oerhört viktigt under 50 talet, såväl för kvinnor som för män. För kvinnor var det dock särskilt betydande. Det var ovanligt att man lämnade huset utan attiraljer så som hatt, handskar och handväska till exempel. Något annat som många bar var scarf. En snygg scarf som kompletterar resten av din outfit är ett kraftfullt verktyg för att komma åt den där riktiga 50-talskänslan i kläderna.

50 tals kläder för män

50 tals kläder

50 tals modet för män präglades i hög grad av bikerkulturen. En skinnjacka, vit t-shirt och löst åsittande jeans var inte ovanligt att bära. Tänk på Danny Zuko i musikalen Grease som exempel. En annan ikon som fungerat som ledstjärna för mäns 50-talsmode var James Dean, som av många anses ha introducerat en mer ledig klädstil. Ibland räcker det helt enkelt med en vit t-shirt på kroppen och ett par klassiska jeans (samt rätt accesoarer och outfit i övrigt, givetvis).

Det var under 50 talet som jeans började används i rent modesyfte. Tidigare hade denim uteslutande använts endast för sina stryktåliga och i övrigt praktiska egenskaper, men så var alltså inte längre fallet.

50 tals skor

Det var under 50 talet som de yngre generationerna började frångå det tidigare formella modet som rått under en lång tid. Det här gäller även skorna. Istället för finskor började många nu att bära träningsskor, så som Converse. Bilden vi har av Converse idag skiljer sig dock från den man hade på 50-talet. Skomärket började som ett billigt och hållbart alternativ ämnat dem som inte hade det så gott ställt, men skulle relativt snabbt att bli populär hos (nästan) alla.

50 tals guide – tips för herrar och damer

Herrar: 

  • Våga vara vågad, men satsa på klassiska material som denim och läder.
  • Välj klassiska märken när du väljer Jeans (t.ex. Levi’s).
  • Experimentera med basplaggen (till exempel t-shirt eller just jeansen).

Damer: 

  • Glöm inte det röda läppstiftet.
  • Tänk på att moderna underkläder kan synas igenom en tajt kjol.
  • Satsa på en snygg scarf.
  • Lägg ner energi på att hitta rätt accessoarer i övrigt, så som midjebälten, hattar och handskar.

Att handla 50 tals kläder online

Att handla 50 tals kläder online är som att handla vilka kläder som helst online. De flesta av produkterna vi visar här på sidan är främst i utklädnadssyfte, men många av plaggen kan även bäras till vardags av den som vill ha en mer 50-talsaktig i allmänhet. Som alltid när du handlar kläder online kan du givetvis inte testa på plagget innan du köper det. Däremot samarbetar vi med butiker som har väldigt generösa köpvillkor. Till exempel kan du vanligen använda din ångerrätt (14 dagar) om du märker att något inte passar dig. Tänk dock på att kolla med respektive butik exakt vad som gäller, eftersom vi har produkter från flera butiker här.

Lycka till med ditt köp av 50 tals kläder online!

 

jonbar