60 tals kläder

Här samlar vi det bästa av Sveriges 60 tals kläder. Vill du vara mod, rockare eller hippie? För 60-talsfesten hittar du här en rad olika plagg som kan passa bra. Är du mer intresserad av 60-talsmode, och kläder att bära till vardagen? Klicka här.

Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Sök

Ladda mer produkter

60 tals kläder – en chock för etablissemanget

60-talskläder handlade om att göra revolt, till stor del. Istället för att de stora mediehusen skulle få diktera stilarna, inspirerades plötsligt ungdomen av gatumodet, popmusik, ungdomskulturen överlag och alla dess ikoner. Medan USA och Sovjet tävlade om att åka upp till rymden och Vietnamkriget pågick – talade vi i Sverige (bland annat) om kvinnor verkligen kunde bära långbyxor eller inte.

Mod-looken

Kanske känner du igen mod-looken från dokumentären Dom kallas oss Mods? I många 60-talsfilmer är det Mod-stilen som ungdomarna klär sig enligt. För att få till den här stilen bör du tänka på hur Beatles klädde sig i sina tidiga dagar. Det ska gärna vara figursytt, sitta ganska tajt och vara ganska diskret överlag.

Något annat som var viktigt var skorna. I och med outfiten överlag var ganska stilren, minimalistisk och avskalad, var skorna en möjlighet att sticka ut lite. Självklart var även håret viktigt. Det var vanligt bland unga män ha en frisyr likt de som Beatles hade. Andra plagg som var populärt var:

 

  • Arméjackor
  • Kråsskjortor
  • Sjalar

60 tals smink

Kvinnorna inspirerades av ett dockliknande utseende. Man målade ögonen stora med eyeliner, använda ögonskugga i färger som rosa, blått och lila samt satte på lösögonfransar. Eyelinerns uppgift var att markera ögongloben – en viktig del i att nå det där dockliknande utseendet. Munnen brukade man lämna utan färg, men måla lite med glans. På kinderna använde man lite rouge.

60 tals frisyr

Håret var en viktig del av 60-talsmodet. Även om 60-talsmode överlag kan tyckas se ganska snällt ut ibland, var det väldigt vågat att bara låta håret växa för män, till exempel. Den äldre generationen, som levde kvar i 50-talets välvårdade stil, fick sig en chock av ungdomens Beatles-liknande frisyrer.

 

 

 

jonbar